Logo Institut za razvoj igrac

Demo

Poročilo 2022

Z dobrodelno akcijo »Podarimo igrače za otroke v stiski« smo zbrali preko 1.800 izdelkov!

Veseli nas, da smo letos že šesto leto zapored izpeljali našo dobrodelno akcijo »Podarimo igrače za otroke v stiski«.

Prvo akcijo smo izpeljali s pomočjo Anine zvezdico leta 2018, vse nadaljnje akcije pa so bile izvedene v sodelovanju s Socialno zbornico Slovenije – štiri ob koncu leta (2019, 2020, 2021, 2022) in ena med letom (april 2022). 

Naš cilj, ki nas je vodil že od samega začetka dobrodelne aktivnosti, pa je da izdelki pridejo v prave roke in otrokom polepšajo, ne samo praznične dni, temveč jih osrečujejo skozi celo leto.

Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, profesorica razvojne psihologije ob tej priložnosti pravi:

»Mesec december je poseben mesec, mesec, ki je še posebej napolnjen s čustvi, medsebojnimi odnosi, manjšimi ali večjimi pozornostmi. In ni ga otroka, ki ne bi v tem mesecu čakal, da ga obišče ta ali oni dobri mož in mu prinese darilo – še posebej si želijo igrače.

Mesec december pa je tudi mesec dobrodelnosti. Živimo v družbi, v kateri se zdi, da je delež socialno občutljivih ljudi vedno večji. Gre za posameznike/-ice, ki razmišljajo tudi o malčkih, otrocih, ki zaradi spleta različnih okoliščin ne bodo dobili drobnega darila, igrače, ki bi jim polepšala dolge popoldneve in večere. Nekateri med njimi, predvsem mlajši otroci ne razumejo, zakaj  prav oni ne dobijo igrače, so naredili kaj narobe, niso bili »pridni«, so krivi, ker so revni. Hkrati pa večina dobrodelnih ljudi, ki darujejo malčkom/otrokom, pravijo, da jih darovanje napolni s pozitivnimi čustvi in pozitivnimi mislimi, zato pogosto z darovanji nadaljujejo več let.  

Prav je, da podčrtamo še nekaj. Malčki in otroci so veseli darila, v katerem je zavita nova ali rabljena igrača. Veseli so, ker se bodo z igračo lahko igrali sami, jo v igri delili z drugimi otroki, jo domišljijsko obarvali, veseli so, ker so tudi oni dobili darilo, veseli so, ker razumejo, da niso pozabljeni. Podariti rabljeno igračo (seveda ustrezno očiščeno, lepo zavito), ki pa mora delovati oziroma imeti svojo funkcijo, pomeni tudi prispevek k trajnostnemu razvoju.«  

Več podrobnosti o sami akciji pa v sledečem povzetku:

O akciji zbiranja

Akcija zbiranja je bila izvedena s strani Inštituta za razvoj igrač in Socialne zbornice Slovenije. Zbiranje je potekalo od 25. 11. do 20. 12. 2022, v prostorih podjetja Potokar d.o.o., Cesta na Brdo 85, Ljubljana, od ponedeljka do petka od 8:00-18:30 ure in v sob. 8.00-12.00 ure.

Naši dobrodelni akciji so se pridružile naslednje organizacije, ki so zbirale igrače na svoji lokaciji, za kar se jim zahvaljujemo:

Akcijo smo promovirali na družbenih omrežjih Inštituta za razvoj igrač - Facebook-uInstagram-u in LinkedIn-u - kjer so bile deljene 4 različne objave, ki so pozivale k doniranju in 1 objavo z informacijami ob koncu akcije. S širjenjem oglasa o akciji zbiranja je pomagala Trgovinska zbornica Slovenije.

Ob koncu akcije

Po zaključku akcije smo predstavniki Inštituta za razvoj igrač vse prispele izdelke pregledali in zložili v škatle po sklopih (npr. knjige, kocke, vozila, dojenčki…).

Skupaj se je na koncu zbralo preko 1.800 izdelkov oz. približno 6 palet: igrač, iger, knjig, športnih rekvizitov, šolskih potrebščin, nekaj otroških oblačil in darilnih vrečk.

S strani Socialne zbornice Slovenije so bile članice Sekcije za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, ki deluje pod okriljem zbornice, obveščene o možnosti prevzema izdelkov. Organizacije, ki so se odločile za prevzem: Zavod Emma, Center za pomoč žrtvam nasilja; Dnevni center za otroke in mladostnike, program Skupaj v skupnosti; Izpostava Azilnega doma v Logatcu. Izdelke so prevzeli v skladišču podjetja Potokar d.o.o. oziroma so jim bili izdelki dostavljeni na željeno lokacijo. Nekatere organizacije so o prevzemu  poročale na svojih socialnih omrežjih.    

Nekaj izdelkov je bilo odpeljanih tudi v Center za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, enota Novo mesto, kjer nas je prijazno sprejel g. Alen Pust, pomočnik direktorice. Izdelke bodo prejeli otroci iz socialno ogroženih družin, nekaj izdelkov pa bo dano tudi v nove sobe za stike na CSD Metlika. Izdelke sta iz skladišča Potokar d.o.o. odpeljali, z večjim avtomobilom, Eva Križnar, strokovna delavka na Socialni zbornici Slovenije in ga. Klavdija Höfler, direktorica Inštituta za razvoj igrač. Pri predaji izdelkov nam je pomagala tudi Katja Peterlin, vodja odnosov z javnostmi, prostovoljka pri Inštitutu za razvoj igrač. Nekaj besed smo namenili tudi pomenu in koristnosti dobrodelne akcije.

Izdelki, ki niso bili primerni za predajo, so bili odpeljani v Center ponovne uporabe Ljubljana z namenom popravila in nadaljnje uporabe.

VIDEO predstavitev celotne akcije si lahko ogledate tukaj.

Zahvala

Iskrena hvala vsem dobrim posameznikom, pa tudi organizacijam in podjetjem, ki so tako radodarno odprli svoja srca in darovali številne izdelke, tudi:

 Kontakt za vse dodatne informacije v povezavi z akcijo darovanja:

Inštitut za razvoj igrač
M: +386 41-804-496

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

      

 Spar_logo_s.jpg   

 

    

 

 

 

Fotografije ob koncu akcije:

Foto 1 (od leve proti desni): Nataša Rajh, organizacijski vodja iz enote Trobentica in ravnateljica Anita Salčnik iz zasebnega vrtca Sonček iz Kamnika, kjer so se zbirale igrače.

 

Foto 2 (od leve proti desni): Vzgojiteljici Urša Vrankar in Ines Sabol iz enote Marjetica iz zasebnega vrtca Sonček iz Kamnika, kjer so se zbirale igrače.

 

Foto 3: Zbrane igrače v knjižnici Brežice

 

Foto 4 (od leve proti desni): Klavdija Höfler, direktorica Inštituta za razvoj igrač in Grega Češnovar, predstavnik Dnevnega centra za otroke in mladostnike, program Skupaj v skupnosti

 

Foto 5: Donacija igrač za otroke, Zavod Emma, Center za pomoč žrtvam nasilja

 

Foto 6 (od leve proti desni): Klavdija Höfler, direktorica Inštituta za razvoj igrač in Eva Križnar, strokovna delavka na Socialni zbornici Slovenije, Alen Pust, pomočnik direktorice Centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, enota Novo mesto in Katja Peterlin, vodja odnosov z javnostmi, prostovoljka pri Inštitutu za razvoj igrač

 

 

 

 

 

Slovenske igrače