Logo Institut za razvoj igrac

Demo

Izvajalci storitev:

Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Center za testiranje in certificiranje,

- Inštitut ISERA, certificiranje in testiranje, d.o.o..

MODUS s.p.

 

Varnost ranljivih ciljnih skupin – otrok, naj bi bila ena od osnovnih nalog odraslih – starši, skrbniki otrok ali proizvajalci proizvodov, ki so namenjeni otrokom. Ker obstajajo razlike med zagotavljanjem varnosti igral in igrač, vam pomagamo pri dokazovanju skladnosti in varnosti vaših produktov, ki so namenjeni otrokom.

IGRALA

Za proizvajalce igralne opreme izvajamo certificiranje skladnosti nove igralne opreme po zahtevah mednarodnega standarda SIST EN 1176. Certificiranje se izvaja skladno z akreditacijo TÜV Austria, Dunaj (Izvaja: Inštitut ISERA, certificiranje in testiranje, d.o.o.). Za certificirano opremo prejmete produktni certifikat, s katerim dokazujete, da je igralo narejeno skladno z zahtevami standarda EN 1176.
 
Dobaviteljem, proizvajalcem in načrtovalcem novih igralnih površin nudimo pomoč pri razvijanju ideje ter vse do realizacije posameznega projekta. Pri načrtovanju otroških igrišč nas mora voditi kakovost in iznajdljivost.

Upravljalcem oziroma lastnikom igralne opreme in otroških igrišč pa nudimo nadzor nad urejanjem novega igrišča, izvedbo letnega pregleda ali pregled igrišča pred prvo uporabo. Slednji je od veljave nove verzije SIST EN 1176-1:2018 obvezen.

Kljub upoštevanju mednarodnih varnostnih zahtev je potrebno ohraniti razvijanje otroške domišljije med igro. Vabljiva otroška igrišča, ki ponujajo vznemirljivo okolje in omogočajo domišljijo, so koristna za vsestranski razvoj otrok, otroke pa zadržujejo pred nevarnimi lokacijami za igro, kot so ceste, bregovi rek in jezer ipd.

 

IGRAČE

Igrače, ki so dane na trg EU, morajo izpolnjevati zahteve Direktive o igračah oziroma Uredbe o varnosti igrač ter posamezni produktni standard, vezan na izdelek. Kot proizvajalec/uvoznik iz tretjih držav na območje EU ste dolžni naročniku z izdelkom predati tudi obvezno dokumentacijo izdelka (Izjava o skladnosti ter navodila za montažo, vzdrževanj, seznam rezervnih delov, navodilo kako ravnati z izdelkom po uporabi ipd.).

Za dokazovanje skladnosti izdelka, morate imeti kot del dokumentacije tudi tehnično mapo izdelka, oceno tveganja izdelka in morebitna dokazila testiranja izdelka.

Če ne veste, kako se lotiti urejanja dokumentacije, vam uredimo vse potrebno za dokazovanje ustreznosti izdelka. 
 
 
PROSTOČASNE AKTIVNOSTI

Tudi organizirane prostočasne aktivnosti oziroma elementi, ki so nam na razpolago morajo biti ustrezno nadzorovani. To pomeni, da na primer vodni tobogani, plezalni parki, napihljiva igrala, igrala, ki so nameščena v vodi, zunanja fitnes oprema itd., morajo biti ustrezno obvladovana z varnostnega vidika.

V kolikor ste dobili idejo za novo atrakcijo ali jo želite samo postaviti na vašo lokacijo smo tukaj mi, da vam pomagamo zagotoviti in preveriti ali imate vse potrebno za skladnost produkta, ki ga želite dati v uporabo.

Zavedati sem moramo, da za vsako aktivnost, tudi za npr. parkour parke, obstajajo tehnične smernice v obliki standardov, ki jih kot izvajalec ali ponudnik morate dokazovati.

 

ŠPORTNI PRIPOMOČKI

To so npr. Skate parki, Street workout, plezalne steze, pumptrack, trim steze, trampolini. 

 

 

 

 

Slovenske igrače