Pripravila: Katja Pečar, mag.

13. 4. 2020

 

"Inštitutu za razvoj igrač oz. natančneje direktorici sem zelo hvaležna za prijaznost, dostopnost in predvsem za vlivanje poguma pri odločitvi za razvoj lastne igrače. Hvala za trud in vse podane informacije, primere dokumentacije in vso nesebično pomoč. Mislim, da bi brez vaše pomoči obupala nad svojim izdelkom zaradi strahu pred obsežno dokumentacijo. Hvala vam."

Sara Jamnik, lastnica spletne trgovine www.vpricakovanju.si


"Klavdija Höfler mi je zelo pomagala pri prvih korakih z vsemi dokumenti za izpolnitev ustreznih kriterijev za pridobitev CE. Vedno me je obveščala o aktualnih dogodkih, izobraževanjih, možnih financiranjih in predstavitvah v tujini in Sloveniji v zvezi s slovenskimi igračami. Skratka brez nje bi že davno nehala verjeti, da bom nekoč celo uspela pripeljati moj izdelek med ljudi (otroke).

 
Dodaten opis: Naj se predstavim, sem Samozaposlena v kulturi- Igralka in animatorka lutk in vodim svoje majhno lutkovno gledališče. Zasnovala sem didaktičnen pripomoček inovativno tehniko "Slikanje z volno "Izdelek se imenuje Nit na Nit. Moja dejavnost je zaščitena blagovna znamka Lalanit-www.lalanit.com. Pozdrav."

Iuna Ornik, izumiteljica didaktičnega pripomočka "Slikanje z volno", lastnica blagovne znamke Lalanit-www.lalanit.com


"Ko imaš idejo za razvoj didaktične igre, igrače.... in ne veš, kako bi začel, je Inštitut za razvoj igrač vsekakor "okno v svet"! Takoj so mi priskočili na pomoč s pomembnimi informacijami, hkrati pa s svojimi novičkami skrbijo, da sledim vsem novostim, opozorilom, nasvetom...Hvala vam!"

Petra Kavšek Vrhovec, mag. prof. logoped-surdopedagog (Logopetka)


"Kot majhno podjetje, ki je trenutno v fazi razvoja igrač, se srečujemo z mnogimi ovirami na poti do umestitve na tržišče. Na inštitutu nam z dragocenimi izkušnjami redno svetujejo pri pripravi potrebne dokumentacije, nam predstavljajo možnosti predstavitve naših izdelkov in nas obveščajo o aktualnih razpisih. Posebej bi izpostavila in pohvalila njihovo odzivnost, prijaznost in trud, ki ga vložijo v vsak odgovor."

Polona Rajh, Geron XYZ


"Pri nas smo v postopku razvoja izdelka, ki bo namenjen mladostnikom. Pri tem potrebujemo pomoč strokovnjakov, ki smo jo našli v Inštitutu za razvoj igrač. Pridobivanje številnih dokumentov, ki jih je potrebno predložiti za pridobitev ustreznih certifikatov je težko. Inštitut nam je tukaj s pomočjo njihovega strokovnega znanja močno pomagal ter nam prihranil veliko dragocenega časa. Vsem, ki razvijajo izdelke za mladostnike priporočam, da se na nasvet obrnete na inštitut, saj zajemajo izredno širok spekter znanj, hkrati pa jih krasi profesionalni odnos do partnerjev."
 
Zavod Kersnikova, Klemen Kristan, direktor, W: www.kersnikova.org 

 

 

 

 

 

 

EKIPA

mag. Klavdija Höfler

Direktorica

Sem magistrica znanosti iz področja managementa, lastnica blagovne znamke kukuLila in mama dveh otrok. Ob razvijanju lastne igrače sem naletela na veliko izzivov iz katerih se je porodila ideja o ustanoviti Inštituta za razvoj igrač. Idejo sem uspela uresničiti v sodelovanju s slovenskimi proizvajalci igrač, izvajalci storitev, predano ekipo in ob podpori Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Imamo še veliko zastavljenih ciljev, ki jih še želimo doseči. Vesela sem, da lahko s svojim delom prispevam k izboljšanju delovanja na področju igrač.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

M: 041-804-496

 

Katja Pečar, mag.

Vodja odnosov z javnostmi

Sem magistrica tržnega komuniciranja. Po večletnem nabiranju izkušenj na področju vodenja projektov v dveh slovenskih oglaševalskih agencijah, sem se napotila v Belgijo, kjer danes s partnerjem živiva že 4. leto. V okviru Inštituta za razvoj igrač skrbim za pripravo sporočil za medije in sodelujem na različnih tekočih projektih. Raziskovanje novih možnosti na področju slovenskih otroških igrač mi je namreč v veliko veselje in zadovoljstvo.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Maja Krapež

Vodja administracije

Sem magistrica sociologije. Uspešno sem zaključila izobraževanje za Upravljalca družbenih omrežij (social media manager), kjer sem kot zaključno nalogo predstavila Inštitut za razvoj igrač in strategijo upravljanja družbenih omrežij. Že od nekdaj me je zanimala administracija, zato sem vesela, da lahko vodim administrativna dela pri Inštitutu za razvoj igrač in tako širim svoja znanja. Vsaka naloga je drugačna, zato mi tudi vsaka predstavlja izziv, ki ga z veseljem sprejmem.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

 

Eva Latinović, mag. 

Vodja Programa za zmanjševanje onesnaževanja

Sem magistrica Sociologije kulture. Med študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani sem pridobila predvsem kritičen pogled na družbo in družbene procese. Aktivno se udeležujem projektov, ki vključujejo delo z otroki, saj mi delo z njimi predstavlja izziv in me spodbuja k razvoju novih idej. V okviru inštituta za razvoj igrač sem prostovoljka. Sodelujem pri pripravi in izvedbi programov in pisanju SEO-člankov.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

Mag. Alja Livio Torkhani, prof. biologije in kemije

Svetovalka za kemikalije 

Sem magistrica bioloških in biotehniških znanosti ter profesorica biologije in kemije. Po univerzitetni diplomi iz biologije in kemije sem poučevala oba predmeta. Že kmalu po začetku poklicne poti pa sem si želela poglobiti svoje znanje ekotoksikologije, s katero sem se spoznala že pri pisanju diplomske naloge. Zato sem ob delu pridobila naziv magister bioloških in biotehniških znanosti. Leta 2011 sem opravila izpit iz predpisov, ki urejajo promet s kemikalijami ter skladiščenje in proizvodnjo le-teh. Ker je zakonodajna plat ekotoksikologije v povezavi z znanjem tujih jezikov (predvsem nemškega in angleškega) postala moja nova strast, sem sodelovala z različnimi inštituti in podjetji kot svetovalka za kemikalije.

Moje delo je, da vas bom čim bolj podrobno, obširno in kolikor se bo dalo pogosto, obveščala o zakonodaji povezani s kemikalijami v otroških igračah in tudi drugih otroških izdelkov. Ne samo na nacionalni ravni, ampak tudi na ravni EU in globalno.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

Nera Božin | PhD student and Associate Lecturer
School of Psychology

University of Kent United Kingdom

Raziskovanje in izobraževanje

Pravkar končujem doktorat na področju razvojne psihologije na Kentski Univerzi v Združenem Kraljestvu. Raziskujem predvsem razvoj razumevanja risb in govora otrok od 3 do 5 let. Zelo bi si želela povezati ugotovitve iz znanosti in jih prenesti v prakso, zato se veselim sodelovanja z Inštitutom za razvoj igrač.   

.E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 


 

 

Partnerji

                   

                                      

                                                                             

 

 

              

           JSH HAMILTON,  Laboratories                                  

 

         

                   

 

 

 

POSAMEZNI STROKOVNJAKI: 

- Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek

dr. Nera BožinNera Božin

- A.V. produkcija Alen Vrečer s.p.

 

 

SPONZORJI IN DONATORJI

 

    

Storitve Inštituta za razvoj igrač so namenjene podjetjem, družbam ter posameznikom v Sloveniji in tujini, ki se aktivno ukvarjajo z oblikovanjem, inoviranjem, proizvodnjo, licenciranjem, trgovino, distribucijo ali maloprodajo izdelkov za otroke in družine, prosti čas, učenje in zabavo.

Del storitev Inštitut za razvoj igrač izvaja v sodelovanju z drugimi organizacijami in strokovnjaki. Več na tej povezavi.

Storitve inštituta lahko pridobite s sodelovanjem na letni ravni ali kot naročilo posamezne storitve.

 

PAKET I
(velja eno leto)

  130 EUR

Pravna oseba, fizična oseba*,
fizična oseba z dejavnostjo (s.p., odd).
*Fizična oseba ne more izvajati poslovanja, lahko pa pripravi vse potrebno za prodajo igrače za na trg. 

 Vključuje:

 • Svetovanje glede razvoja igrač
 • Templati primerov dokumentacije
 • Pomoč pri pripravi dokumentacije
 • Gradiva kot pripomoček pri razvoju igrač
 • Pravočasno obveščanje o zakonodajnih novostih na področju igrač
 • Povezovanje in mreženje
 • Vpogled v standarde iz področja igrač in izposoja za določen čas 
 • Objava izdelkov (poljubno število) v spletni trgovini Slovenske igrače: https://slovenske-igrace.eu/.  Izdelek mora biti vsaj 60% oblikovan in izdelan v Sloveniji. 
 • Objava vaše blagovne znamke in enega izdelka na spletni strani Inštituta za razvoj igrač
 • Objava oglasov (najmanj 2/leto) na Facebook-u, Instagramu in LinkedIn-u o vas in vašem/ih izdelku/ih.

>> Naročilnica za paket storitev (.pdf)

Dodatne storitve 
Osnovno svetovanje glede izdelave igrače (do 2 uri) 50 EUR

Objava izdelka na spletni strani Inštituta za uporabnike storitev paketov

20 EUR

Objava izdelka na spletni strani Inštituta 

(za vse, ki niso naročniki paketov)

40 EUR

Objava izdelka v predstavitveno-prodajnem katalogu 

za uporabnike storitev paketov

35 EUR

Objava izdelka v predstavitveno-prodajnem katalogu

(za vse, ki niso naročniki paketov)

60 EUR

Objava oglasa za uporabnike storitev paketov

30 EUR

Objava oglasa za pravne in fizične osebe iz Slovenije

(za vse, ki niso naročniki paketov)

60 EUR

Fotografiranje izdelkov

50 EUR/izdelek

Svetovanje, načrtovanje in razvoj prototipa v prototipni delavnici
ter izdelava nulte serije 

odvisno od projekta

Področje igral: Certificiranje skladnosti nove igralne opreme,

pomoč pri razvijanju ideje ter vse do realizacije posameznega projekta,

nadzor nad urejanjem novega igrišča oziroma izvedbo letnega pregleda.

odvisno od projekta 

Področje igrač: Svetovanje in ureditev dokumentacije za

dokazovanje ustreznosti izdelka skladno z zakonodajo.

odvisno od projekta  

Svetovanje in zastopanje na področju intelektualne lastnine,

kot so patenti, znamke, modeli, avtorska pravica

odvisno od storitve 

Razvojnopsihološka ocena igrač

odvisno od izdelka
3D modeliranje in 3D predstavitve izdelkov odvisno od izdelka
Testiranje in certificiranje odvisno od storitve
Uvrstitev enega izdelka v SPLETNO TRGOVINO 30,00  EUR
Uvrstitev naknadnih izdelkov v SPLETNO TRGOVINO 20,00 EUR

Opomba: DDV ni obračunan po 94. členu Zakona o davku na dodano vrednost.


Obrazložitev storitev

 • Osnovno svetovanje: 1x 2 urni sestanek v Ljubljani, pregled potreb, skladnost z zakonodajo, posredovanje kontaktov.
 • Osnovno svetovanje na vaši lokaciji: 1x 2 urni sestanek na vaši lokaciji, pregled potreb, skladnost z zakonodajo, posredovanje kontaktov.
 • Objava enega vašega izdelka na spletni strani Inštituta za razvoj igrač: slovenski izdelek, 1x kvalitetna fotografija (resolucija vsaj 800x450) + navedba blagovne znamke. Velja najmanj eno leto.
 • Pravočasno obveščanje o zakonodajnih novostih na področju igrač: Na vaš elektronski naslov boste obveščeni o spremembah zakonodaje na področju igrač.
 • Povezovanje in mreženje: Vaš kontakt bo vključen v poslovno mrežo Inštituta za razvoj igrač, kjer boste prejemali e-sporočila o dogajanju iz področja igrač npr. novosti, predloge za povezovanje, ponudbe, vabila na dogodke itd. Vsaka pravna oseba je lahko objavljena na spletni strani (naziv podjetja s povezavo na vašo stran). Povezovanje je možno glede na vzpostavljeno mrežo in glede na kontakte, s katerimi razpolaga Inštitut za razvoj igrač.
 • E-novice, obveščanje: Inštitut za razvoj igrač bo približno 1x tedensko oz. po potrebi po e-mailu obveščal vse, ki so vključeni v poslovno mrežo, o dogajanju na področju igrač (zakonodajne novosti, vabilo na dogodke, dosežke iz sveta igrač, pomebne raziskave in študije, zanimivosti itd.).
 • Promocija slovenskih proizvajalcev: Več na tej povezavi. 
 • Svetovanja za projekt v prototipni delavnici: 2 uri, postavitev okvirja izdelave prototipa. Več na tej povezavi.
 • Načrtovanje in razvoj prototipa v prototipni delavnici ter izdelava nulte serije: Več na tej povezavi.
 • Fotografiranje prototipov, izdelkov: Profesionalno fotografiranje, na beli podlagi, do 5 fotografij. Izvajalec.
 • Vpogled v standarde iz področja igrač in izposoja za določen čas. Več na tej povezavi. 
 • Področje igral (Certificiranje skladnosti nove igralne opreme, pomoč pri razvijanju ideje ter vse do realizacije posameznega projekta, nadzor nad urejanjem novega igrišča oziroma izvedbo letnega pregleda): Več na tej povezavi. 
 • Področje igrač (Svetovanje in ureditev dokumentacije za dokazovanje ustreznosti izdelka skladno z zakonodajo): Več na tej povezavi. 
 • Svetovanje in zastopanje na področju intelektualne lastnine, kot so patenti, znamke, modeli, avtorska pravica: Več na tej povezavi.
 • Razvojnopsihološka ocena igrač: fizičen pregled ene igrače v Ljubljani; v opisu se določi starost oziroma starostno obdobje, za katero je igrača najbolj primerna in področja otrokovega razvoja (npr. igrače za  gibanje; ustvarjalno izražanje; igranje v domišljijski igri; sestavljanje in konstruiranje; spoznavanje socialnih pravil); opis prejmete v roku 10 delovnih dni v skenirani obliki (po želji tudi po pošti) s podpisom izvajalca storitve in v word verziji na vaš elektronski naslov. Istočasno vam pošljemo račun, ki ga poravnate v roku 7 delovnih dni; izvajalec storitev obdrži na delu moralne avtorske pravice, na naročnika pa prenese v celoti materialne avtorske pravice za nedoločen čas. Več na tej povezavi.
 • 3D modeliranje in 3D predstavitve izdelkov: Več na tej povezavi. 
 • Testiranje in certificiranje: Več na tej povezavi. 
 • Uvrstitev izdelka v SPLETNO TRGOVINO: Več na tej povezavi. 
 • Uvrstitev naknadnih izdelkov v SPLETNO TRGOVINO.  Več na tej povezavi. 

Zaščito (npr. model, patent) izdelkov si uredi lastnik izdelkov individualno. Inštitut za razvoj igrač ne odgovarja za zaščito izdelkov, ki so prikazani preko socialnih medijev Inštiututa za razvoj igrač.

 

Plačilo storitev

 • Po prejetju računa, naročnik izvede nakazilo na TRR: SI 56 1914 0501 2376 676 od Inštituta za razvoj igrač.  
 • Nakup storitev (PAKET I) velja za eno leto in sicer od dneva nakupa, to je plačila na TRR. Inštutut se obveže, da bo vse storitve začel izvajati čim prej oziroma najkasneje v 30 dneh od prejetja podatkov s strani fizične ali pravne osebe in plačila storitve. Storitev ni prenosljiva.
 • DDV ni obračunan po 94. členu Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12, 86/14 in 90/15 in vse nadaljnje spremembe).
 • Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti.
 • Na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) (Uradni list RS, št. 98/04 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14 in 19/15 in vse nadaljnje spremembe), lahko zahtevate vračilo denarja. Pri tem bodo nastali stroški v višini 10 EUR oz. kar je bilo porabljeno, ki se odbijejo od plačane storitve.  
 • Stroške prevoza, dostave ali pošiljanja nosi naročnik, razen če je z izvajalcem storitev drugače dogovorjeno. 
 • V primeru pritožbe na izvedene storitve nas prosim kontaktirajte na e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali nam pišite  na naslov: Inštitut za razvoj igrač, Poklukarjeva ulica 16, 1000 Ljubljana ali nas pokličite po telefonu M: 041-804-496

Inštitut za razvoj igrač si pridržuje pravico do spremembe vsebine in cen. Cene že vplačanih storitev se ne spreminjajo. O vseh spremembah in novostih bo Inštitut za razvoj igrač uporabnike storitev obveščal z objavami na spletni strani Inštituta za razvoj igrač.

Zadnja sprememba: 13. 2. 2022

 

 

Ministrstvo za zdravje:
http://www.mz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/igrace/

Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni Inšpektorat Republike Slovenije: Varnost igrač:
http://www.zi.gov.si/si/storitve/gospodarski_subjekti/varnost_igrac/

Ugotavljanje skladnosti:
http://www.zi.gov.si/si/storitve/gospodarski_subjekti/varnost_igrac/ugotavljanje_skladnosti/

Varnost rabljenih igrač:
http://www.zi.gov.si/si/storitve/gospodarski_subjekti/varnost_rabljenih_igrac/ 

Odpoklic izdelkov: Zveza potrošnikov Slovenije 
https://www.zps.si/index.php/otrok-topmenu-258/odpoklici-izdelkov-za-otroke-2016  

Slovenska zakonodaja
https://www.uradni-list.si/1/content?id=103616

Evropska zakonodaja:
https://ec.europa.eu/growth/sectors/toys/safety_en