Logo Institut za razvoj igrac

Demo

Poročilo 2023

Z dobrodelno akcijo »Podarimo igrače za otroke v stiski in uporabnike domov starejših občanov (DSO)« smo zbrali preko 1.500 izdelkov!

Akcija zbiranja je bila izvedena s strani Inštituta za razvoj igrač in Socialne zbornice Slovenije. Zbiranje je potekalo od 25. 11. do 16. 12. 2023, v prostorih podjetja Potokar d.o.o., Cesta na Brdo 85, Ljubljana, od ponedeljka do petka od 8:00-19:00 ure in v sob. 8.00-12.00 ure. 

Akcijo smo promovirali na družbenih omrežjih Inštituta a razvoj igrač- Facebook-uInstagram-u in LinkedIn-u, kjer so bile deljene 3 različne objave, ki so pozivale k doniranju in 1 objavo z informacijami ob koncu akcije. S širjenjem oglasa o akciji zbiranja je pomagala Trgovinska zbornica Slovenije.
 
Ob koncu akcije

Po zaključku akcije smo predstavniki Inštituta za razvoj igrač vse prispele izdelke pregledali in zložili v škatle po sklopih (npr. knjige, kocke, vozila, dojenčki…). Skupaj se je na koncu zbralo preko 1.500 izdelkov oz. približo 4 palete: igrač, iger, knjig, športnih rekvizitov, šolskih potrebščin in darilnih vrečk. 

S strani Socialne zbornice Slovenije so bile članice Sekcije za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, ki deluje pod okriljem zbornice, obveščene o možnosti prevzema izdelkov. Organizacije, ki so se odločile za prevzem: Zavod Emma, Center za pomoč žrtvam nasilja; Društvo z nenasilno komunikacijo; Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), Dnevni center za otroke in mladostnike in Zavod za pomoč družini na domu VITICA, Gornja Radgona, Dnevni center za mlade. Plišaste igrače so bile razdeljene DSO za stanovalce na oddelkih z demenco: DSO Vrhnika, DSO Škofljica, DSO Kuzma, DSO Lendava, DSO Radenci. Izdelke so organizacije prevzele v skladišču podjetja Potokar d.o.o. oziroma so jim bili izdelki dostavljeni na željeno lokacijo. Nekaj izdelkov je bilo odpeljanih tudi v Občino Kočevje, ki jih bodo v sodelovanju s Centrom za socialno delo Osrednja Slovenija - zahod, enota Kočevje razdelili otrokom iz socialno ogroženih družin. Izdelke sta iz skladišča Potokar d.o.o. odpeljala g. Vilko Kolbl, mag., generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije in ga. Klavdija Höfler, direktorica Inštituta za razvoj igrač.Izdelki, ki niso bili primerni za predajo, so bili odpeljani v Center ponovne uporabe Ljubljana z namenom popravila in nadaljnje uporabe.

Pozitiven vpliv plišastih igrač na starejše je lepo opisala dr. Danijela Horvat Samardžija, organizatorka dobrodelne akcije "Mehek objem, ki tolaži srce", katere cilj je bil zbiranje plišastih igrač za osebe z demenco, ki so v domovih za ostarele, v članku "Vsako dobro dejanje pusti odtis", objavljen v glasilu Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica, september 2022, letnik 20, št. 2. ..."Imajo jih resnično rade in zanje skrbijo, kot bi bile žive. Objemajo jih, božajo, jim dajejo poljubčke, se pogovarjajo z njimi, jim prepevajo, gredo z njimi na sprehod, jih, ko zjutraj vstanejo, pokrijejo z odejo, da jim ne bi bilo mrzlo, da se ne bi prehladile..." , "...tolažijo njihova srca, ob katerih se počutijo srečne, ljubljene, varne...". Dr. Horvat Samardžija je višja predavateljica na Pedagoški fakulteti, nominiranka za "Naj prostovoljec Mestne občine Koper 2022", je sodelovala oz. sodeluje v več kot 16-ih prostovoljskih projektih/akcijah, od tega 4-ih lastnih, ki so bili zelo uspešni. Pridružujemo se njeni misli:  

"Najdragocenejša darila, ki jih lahko nekomu podarimo, so naš čas, naša pozornost, naša ljubezen in naša skrb."

 

VIDEO predstavitev celotne akcije si lahko ogledate tukaj.

Objave o naši akciji

- Socialna zbornica Slovenije: 22. 12. 2023, 27. 12. 2023

- Dom Kuzma: tukaj

 
Zahvala

Iskrena hvala vsem dobrim posameznikom, organizacijam in podjetjem, ki so tako radodarno odprli svoja srca in darovali številne izdelke:

 Kontakt za vse dodatne informacije v povezavi z akcijo darovanja:

Inštitut za razvoj igrač
M: +386 41-804-496

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

 

 

 

      

 

Fotografije ob koncu akcije:

 

 
Foto 1: Zbiranje igrač v zasebnem Vrtecu Sonček, Kamnik

 

 Foto 2: Zbrani izdelki in dostava s strani zasebnega Vrtca Sonček, Kamnik v skladišče Potokar d.o.o. 

  

Foto 3: Zbrani izdelki s strani Podjetniškega inkubatorja Kočevje in Ljudske univerze Kočevje 

 

 Foto 4: Prevzem izdelkov na sedežu podjetja Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

 

Foto 5: Zbrani izdelki v skladišlu podjetja Potokar d.o.o. 

 
 
Foto 6: Zbrane igrače pred skladiščem Potokar d.o.o. namenjene za prevoz na CSD Kočevje in Občino Kočevje
 
 

Foto 7: Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije, Klavdija Höfler, direktorica Inštituta za razvoj igrač in Peter Potokar, direktor podjetja Potokar d.o.o.

 

Foto 8: Klavdija Höfler, direktorica Inštituta za razvoj igrač, Gregor Košir, podžupan Občine Kočevje, Katarina Hiti, direktorica, Centra za socialno delo Osrednja Slovenija - zahod, enota Kočevje in Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije

 
 
 Foto 9: Podarjene Igrace na CSD, enota Kočevje

 

Foto 10: Prevzem igrač iz Zavoda Emma »Hvala, ker boste narisali nasmehe na otroških obrazih.«

 
 
Foto 11: Prejeti izdelki iz Zavoda MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), Dnevni center za otroke in mladostnike
 

Foto 12: Prejeti izdelki iz DSO Vrhnika

 
Foto 13: DSO Vrhnika

 

 

Foto 14: Predaja plišastih igrač zaposlenim Doma starejših občanov Škofljica, in sicer Leonu Čulku, fizioterapevtu, Moniki Pucelj, medicinski sestri in Mojci Arko, animatorki. Pri predaji igrač je bila prisotna tudi ena izmed stanovalk tj. gospa Ana Kocjan.

 

Foto 15: mag. Carmen Šeruga, ambasadorka in Vilko Kolbl, mag., generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije. dostava igrač za DSO Kuzma

 

Foto 16: DSO Kuzma

 
 
Foto 17: DSO Kuzma

Foto 18: DSO Kuzma- podarjene igrače

 
 
Foto 19: DSO Kuzma
 
 
Foto 20: DSO Lendava (enota v Hotelu Radin, kjer so trenutno nameščeni nekateri stanovalci, zaradi obnove doma v Lendavi)
 
 
Foto 21: DSO Radenci

 

 

 Foto 22: DSO Radenci

 

 Foto 23: Zavod za pomoč družini na domu VITICA, Gornja Radgona, Dnevni center za mlade

 

 

Foto 24: Zavod za pomoč družini na domu VITICA, Gornja Radgona, Dnevni center za mlade

 

Foto 25: Zavod za pomoč družini na domu VITICA, Gornja Radgona, Dnevni center za mlade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenske igrače